Dr. Fehratović vs. prof. Kovačević u emisiji “DOBRO JUTRO” na Pink tv (video)

 

Gosti jutarnjeg programa televizije Pink na temu pokušaja negiranja postojanja bosanskog jezika bili su dr. Jahja Fehratović i dr. Miloš Kovačević.

Fehratović je svoje gostovanje je započeo konstatacijom da su Bošnjaci oduvijek govorili bosanskim jezikom naglasivši da bosanski jezik ima hiljadugoišnju egzistenciju i da će je imati i u budućnosti.

On je istakao da različite sredine u kojim Bošnjaci žive, bez obzira na vjeroispovijest, dosta utiču na promjenu u njihovom jeziku.

Na konstataciju voditeljke emisije da SANU postoji kako bi dala svoje mišljenje na neku određenu temu Fehratović je kazao da je upravo SANU odgovorna za sve zločine koji su se desili nad Bošnacima od početka 90-ih godina.

Fehratović je, također, rekao da je potrebno jednom za svagda prestati sa negiranjem postojanja bosanskog jezika i da treba početi graditi neke bolje uslove za suživot, kako se ne bi vratilo sve ono što je dovelo do nemilih događaja 90-ih godina.

Fehratović je tokom svog gostovanja na TV Pink istakao niz činjenica koje ukazuju na 1000-godišnje postojanje bosanskog jezika.

Kao argument za negiranje postojanja bosanskog jezika prof. dr. Miloš Kovačević, član SANU, je naveo da su na lingvističkom planu bosanski i srpski jezik isti jezici ali da se na simboličkom planu u srpskom jeziku bosanski ne može tako zvati.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *